Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

V Brně začínají Svatomartinské hody

pondělí, 11. listopadu 2013, 09:00

Od 11. do 17. listopadu bude moravská metropole žít čtvrtým ročníkem Svatomartinských hodů. V rámci této speciální gurmánské přehlídky nebude chybět svatomartinské víno a s ním spojené tradiční pokrmy.

Akce bude letos probíhat nejen v brněnských restauracích, na náměstí Svobody a v Městském divadle Brno, ale dějištěm hodů se stanou nově i unikátní prostory brněnského podzemí. Už nyní se milovníci dobrého jídla a vína mohou těšit na svatomartinské speciality a gastronomická překvapení od nejlepších brněnských šéfkuchařů.

Oslavu zahájí v pondělí 11. listopadu slavnostní žehnání svatomartinskému vínu v katedrále sv. Petra a Pavla na Petrově, odkud se vydá průvod v čele se svatým Martinem na náměstí Svobody.

Úderem 11. hodiny zde otevřením první láhve a přípitkem odstartuje košt svatomartinského vína. K hlavním novinkám letošního ročníku patří rozšíření míst, kde si obyvatelé i návštěvníci Brna mohou v průběhu týdne hodovou atmosféru užít.

„Gurmáni budou mít v průběhu akce příležitost setkat se se Svatomartinskými hody i na nových, originálních místech“, uvedl Tomáš Vican za občanské sdružení Brněnské hody, které je pořadatelem akce.

„Protože víno patří do sklepa, rozhodli jsme se ve spolupráci s Turistickým informačním centrem využít atraktivních prostor brněnského podzemí, kam jsme v letošním roce přesunuli část programu a hlavně ochutnávku svatomartinských vín,“ dodal Vican.

V části podzemních chodeb a sklepů, kam se veřejnost běžně nedostane, tak budou od 12. do16. listopadu probíhat speciální
komentované prohlídky s degustací a doprovodným programem.

Stejně jako v loňském roce mohou hosté zažít pravou hodovou atmosféru i v Městském divadle Brno a ve dvou desítkách restaurací, ve kterých budou podávána speciální svatomartinská menu.

„Šéfkuchaři Miroslav Husák, Jan Rimpler, Jaroslav Kolbasovský a další brněnská kuchařská esa již nyní pilně pracují na přípravě svatomartinských specialit s husou v tradičním i moderním pojetí. Hosté se už teď mohou těšit na skutečně nevšední gastronomické zážitky a gurmánská překvapení,“ prozradil Vican.

Místa v restauracích i jednotlivá menu bude možné si zamluvit prostřednictvím rezervačního systému na www.svatomartinskehody.cz.

A kdo by rezervaci rád získal zdarma, může sledovat facebookový profil Svatomartinské hody, kde kromě podrobných informací najde i řadu soutěží o menu, vína anebo vstupenky na degustace.

Kam dál?

Zemřel Miroslav Čada, závodník a "otec" Masarykova okruhuZemřel Miroslav Čada, závodník a "otec" Masarykova okruhu

Zemřel Miroslav Čada, závodník a "otec" Masarykova okruhu

pátek, 8. listopadu 2013, 21:14Ve věku devětasedmdesáti let zemřel Miroslav Čada, jeden z posledních závodníků generace Františka...

Polák slaňoval výškovou budovu, Kašpárková učila jivePolák slaňoval výškovou budovu, Kašpárková učila jive

Polák slaňoval výškovou budovu, Kašpárková učila jive

čtvrtek, 7. listopadu 2013, 20:20Ze čtyřicet metrů vysoké budovy brněnského výstaviště ve čtvrtek ráno slaňovali čtyři sportovci a...

Trhovci na Zelňáku končí, vystřídá je vánoční jarmark a poté začne rekonstrukce náměstíTrhovci na Zelňáku končí, vystřídá je vánoční jarmark a poté začne rekonstrukce náměstí

Trhovci na Zelňáku končí, vystřídá je vánoční jarmark a poté začne rekonstrukce náměstí

čtvrtek, 7. listopadu 2013, 13:56Už tuto sobotu opustí Zelný trh tradiční trhovci. A to na celý rok. Od 29. listopadu bude patřit...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o