Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

Brňané chtějí kvalitní bourbon. Často ale kupují napodobeniny

neděle, 27. dubna 2014, 08:00

Kukuřice, pšenice, žito, ječmen a voda jsou základní složky kvalitního bourbonu. V českých supermarketech se ale nachází i nápoje, které s touto lihovinou nemají kromě názvu nic společného. Výrobci proto kupujícím radí pečlivě číst etikety.

Pod názvem Kentucky straight bourbon se může prodávat nápoj, jehož destilát obsahuje minimálně jednapadesát procent kukuřice. „Musí být stařený nejméně dva roky a destilovaný při nízké teplotě, aby se v něm zachovaly vlastnosti obilí,“ vysvětlil prodejce bourbonu Evan Williams pro střední a východní Evropu David Polick.

Ačkoli lidé čím dál tím častěji vyhledávají kvalitní zboží, v regálech českých obchodů se stále objevují nápoje dobarvené karamelem a chemikáliemi. „Pak se už nejedná o pravý bourbon. Spotřebitelé musí být opatrní a pozorně studovat etikety,“ poradil Polick.

Zkušenost s nekvalitním bourbonem má například Jaromír Havlík. „Zlákala mě nízká cena a složení jsem nečetl. Že se jedná o nekvalitní výrobek, jsem poznal bohužel až doma po ochutnání,“ sdělil Brňan.

Polick také upozornil, že neplatí pravidlo, že čím starší bourbon je, tím je také lepší. Důležitý je totiž způsob skladování. „Například nápoje Evan Williams se uchovávají v zásobárnách v Kentucky v několika patrech. Protože jsou tam velmi teplá léta, dubové sudy u stropu čelí vyšší teplotě než barely ve spodních patrech. Aby byl bourbon dobrý, musí se pozice sudů ve skladu měnit,“ popsal zástupce výrobce.

Když se poloha sudů střídá, je pak i dvouletý rozdíl ve skladování poznat na kvalitě bourbonu. „Je to právě díky dubovým sudům, které musejí být nové. Nápoj tak intenzivně nasává aroma ze dřeva. A čím déle ho vstřebává, tím je lepší,“ upřesnil Polick.

Mezi zákazníky se popularitě těší také ochucené varianty bourbonů. „Vyrábíme třešňovou, medovou a skořicovou příchuť. Do České republiky zatím dovážíme poslední dvě zmíněné,“ dodal Polick.

Napsal David Zouhar

Štítky bourbon, evan, williams, rudolf, jelínek, degustace, brno, zprávy, nápoje, 2014

Kam dál?

Nejhezčí jméno pro Krále Majálesu je Pepa, říká kandidát z Mendelovy univerzityNejhezčí jméno pro Krále Majálesu je Pepa, říká kandidát z Mendelovy univerzity

Nejhezčí jméno pro Krále Majálesu je Pepa, říká kandidát z Mendelovy univerzity

sobota, 26. dubna 2014, 08:00Necelé dva týdny zbývají do Brněnského Majálesu. Sedmého května se na brněnském výstavišti...

Kvůli Senior akademii dojížděla důchodkyně do Brna až z Frýdecko-MísteckaKvůli Senior akademii dojížděla důchodkyně do Brna až z Frýdecko-Místecka

Kvůli Senior akademii dojížděla důchodkyně do Brna až z Frýdecko-Místecka

pátek, 25. dubna 2014, 17:27Ve čtyři hodiny ráno vstala důchodkyně Eliška Brantálová, aby stihla vlak z Frýdecko-Místecka do...

Miliony z evropských dotací půjdou do úrazovky nebo řečkovického gymnáziaMiliony z evropských dotací půjdou do úrazovky nebo řečkovického gymnázia

Miliony z evropských dotací půjdou do úrazovky nebo řečkovického gymnázia

pátek, 25. dubna 2014, 09:47Brno získá z fondů Evropské unie přes 231 milionů korun. Část peněz půjde například na nové...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o