Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

V Brně na Špilberku se představí brněnské pivovary

pátek, 28. srpna 2015, 10:21

Unikátní příležitost porovnat pivo z celkem osmi brněnských pivovarů budou mít o víkendu Brňané na hradu Špilberk. Akce se koná v souvislosti s výstavou Žít pivo, která mapuje historii brněnského pivovarnictví. ČTK to řekl Petr Holub z Muzea města Brna. Lidé také vyberou nejlepší brněnské pivo.

Počet pivovarů a minipivovarů v Brně stále roste. "Osm se jich akce účastní, chybí pouze Charlie´s Square, který stáčí pivo jen ve své hospodě. Dopravit ho jinam pro ně není technicky možné," uvedl Holub.

V nabídce tak bude na Špilberku produkce minipivovarů Pegas, Richard, Magistr, Lucky Bastard, Líšeňského pivovaru, Létajícího pivovaru Albert, Parního pivovaru Hauskrecht a pivovarského kolosu Starobrno.

"Zajímavostí je kočovný pivovar Albert, který svoje pivo distribuuje pouze do hospody U Alberta na Pellicově ulici. Pivo vaří různě v jiných pivovarech, v Pegasu, v Třebíči, ve Slavkově, Sokolově, Jihlavě, Horních Dubénkách nebo Potštejně," uvedl Holub.

K ochutnání nebudou o víkendu jen současná brněnská piva. Pivovar Lucky Bastard uvařil podle starobylé receptury speciální pivo Středověk, aby lidé poznali, jak dnes tolik oblíbený mok chutnal v dobách dávno minulých.

"Lucky Bastard Středověk je pšeničné pivo, kterým jsme se snažili přiblížit tomu, jak mohlo historicky pivo chutnat dle poznámek Tadeáše Hájka z Hájku. Podle dobových pramenů nebylo pivo polotmavé až tmavé, spíše na rozhraní mezi polotmavým a světlým pivem, jak jej známe v dnešní době," řekl jednatel minipivovaru Lucky Bastard Richard Hartmann.

Pivo Středověk je podle něj moderní interpretací. Současní pivovarníci nemohli použít historické varní náčiní, neboť veřejnosti prodávané pivo musí být vyrobeno na komerčním vybavení pivovaru a nelze jej například vařit nad otevřeným ohněm v hrnci mimo prostor daňového skladu a scezovat přes slámu do dřevěné kádě.

"Je pravděpodobné, že piva z doby 15. století byla z technologických důvodů více zakalená. Rozhodně však byla méně odleželá a nasycená oxidem uhličitým než jsme zvyklí dnes," uvedl Hartmann. Recepturu jeho pivovar sestavil ve spolupráci s Muzeem města Brna.

Zdroj: ČTK

O čem píše Drbna.cz

ROZHOVOR: Stěžovat si, ale nic nedělat, to je česká povaha. Chceme to změnit, říká iniciátor protestu Rezek proti vedení fotbaluROZHOVOR: Stěžovat si, ale nic nedělat, to je česká povaha. Chceme to změnit, říká iniciátor protestu Rezek proti vedení fotbalu

ROZHOVOR: Stěžovat si, ale nic nedělat, to je česká povaha. Chceme to změnit, říká iniciátor protestu Rezek proti vedení fotbalu

středa, 18. září 2019, 14:16Je jedním z iniciátorů nedělního protestu v nižší fotbalové soutěži, kdy hráči Opočna a Přepych v...

Do některých škol v ČR chodí tisíc dětí, do jiných míň než desetDo některých škol v ČR chodí tisíc dětí, do jiných míň než deset

Do některých škol v ČR chodí tisíc dětí, do jiných míň než deset

středa, 18. září 2019, 11:34Velikosti škol v Česku jsou velmi rozdílné. Zatímco do těch největších může chodit i víc než tisíc...

Skupina Rewe, majitel Exim Tours, kupuje CK FischerSkupina Rewe, majitel Exim Tours, kupuje CK Fischer

Skupina Rewe, majitel Exim Tours, kupuje CK Fischer

středa, 18. září 2019, 10:02Německá skupina Rewe, majitel Exim Tours, kupuje od skupiny KKCG českého miliardáře Karla Komárka...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o