Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

Sucho v Česku ohrožuje kvalitu piva

čtvrtek, 18. dubna 2019, 18:02

Sucho ohrožuje pivo. Sezónní výkyvy počasí a dlouhotrvající sucha totiž způsobují problémy v produkci sladovnického ječmene potřebného k výrobě "tekutého zlata". Vědci z Mendelovy univerzity v Brně tak nyní hledají cesty, jak zajistit kvalitu této klíčové suroviny pro výrobu piva i v prostředí měnícího se klimatu.

Stále častější výskyty extrémních povětrnostních podmínek vedou k tomu, že ječmen jarní nemá dostatečnou kvalitu. Řešení problému má přinést multidisciplinární přístup zahrnující genetiku, molekulární biologii a klasické metody hodnocení výchozích odrůd a linií. „Naším cílem je získat materiál k vyšlechtění odrůd schopných dosáhnout dobrých kvalitativních parametrů i ve stresových podmínkách," uvedl proděkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Radim Cerka, který začínající výzkum podpořený Národní agenturou pro zemědělský výzkum na univerzitě povede.

Jarní sladovnický ječmen je rostlina s krátkou vegetační dobou a malým kořenovým systémem. Klimatická změna na ni proto dopadá více než na jiné.

Vědci z Brna tak budou v případě ječmene jarního hledat genotypy schopnější vyrovnat se suchem. V případě ječmene ozimého pak ty se sladovnickou kvalitou, kterým rychlý vývoj na jaře v důsledku možnosti využití zimní vláhy poskytuje větší šanci uniknout suchu v době tvorby a zrání zrna.

Vědci v posledních letech zkoumají například vztah mezi draslíkem a schopností rostlin odolávat stresu. Draslík hraje důležitou roli v regulaci vývoje rostlin a má vliv na aktivaci enzymů, které se podílí na tvorbě organických látek, bílkovin a škrobu, využívaných při výrobě piva.

Loňský rok byl jeden z nejhorších, co pamatuji, říká legendární sládek od Fleků

Zajištění dostatečné dostupnosti draslíku ve stresových podmínkách může vést k udržení správného vývoje rostlin, a tedy i k dosažení potřebné sladovnické kvality zrna ječmene. „Vlny v produkci a kvalitě sladovnického ječmene tu byly vždy, ale nyní jsou výkyvy opravdu obrovské a bude se to zhoršovat," uvedl Ivan Chramosil, který sládkoval přes 40 let v legendárním pražském pivovaru U Fleků, a patří tak k nejzkušenějším lidem v pivovarském oboru v tuzemsku.

„Loňský rok byl jeden z nejhorších, co pamatuji. Nejen na parametry ječmene, ale i na výnos z hektaru. Když vyjde špatně produkce sladovnického ječmene, tak ve sladovně s tím mohou udělat už jen minimum. Aby pak bylo pivo dostatečně kvalitní, nese to velké nároky na sládky," uzavřel Chramosil.

Napsal Martin Šeda | Foto pixabay.com

Štítky pivo, sucho, sladovnický ječmen

O čem píše Drbna.cz

Provozovatelé restaurací na letišti diskriminovali cizinceProvozovatelé restaurací na letišti diskriminovali cizince

Provozovatelé restaurací na letišti diskriminovali cizince

Dnes, 15:40Většina obchodů a restaurací, které kontrolovala Česká obchodní inspekce na pražském letišti v...

Varnsdorf ukládá řidičům pokuty nezákonně, míní ombudsmanVarnsdorf ukládá řidičům pokuty nezákonně, míní ombudsman

Varnsdorf ukládá řidičům pokuty nezákonně, míní ombudsman

Dnes, 12:15Ústecký krajský úřad toleruje protiprávní jednání Městského úřadu Varnsdorf. Alespoň to konstatuje...

VIZUALIZACE: Jak bude vypadat Václavák po rekonstrukci? Vrátí se tramvaje a přibydou stromyVIZUALIZACE: Jak bude vypadat Václavák po rekonstrukci? Vrátí se tramvaje a přibydou stromy

VIZUALIZACE: Jak bude vypadat Václavák po rekonstrukci? Vrátí se tramvaje a přibydou stromy

Dnes, 11:03Radní pražského magistrátu během včerejšího jednání schválili návrh proměny Václavského náměstí....

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o