Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

Brňan se rozhodl splnit si sen. Skončil v práci, prodal dům a postavil palírnu prvotřídního ginu

čtvrtek, 4. října 2018, 19:40

Padesátiletý Robert Urbánek stál před největším rozhodnutím v životě: dělat práci, která pro něj ztrácela smysl, nebo vsadit vše na jednu kartu a rozjet odvážný plán, na jehož konci spatří světlo světa na tuzemské poměry nevídaně poctivý, řemeslně vyráběný gin.

Vybral si tu odvážnější. A o to těžší. Když jsem skončil s prací, věděl jsem, že chci vlastní projekt, vlastní způsob seberealizace,” začíná Robert. Jeho dosavadní kariéra z prostředí ligového volejbalu mu však moc rozmanitosti v možnostech, jak se uživit, nedávala.

Imponace ginem rozhodla

Začal proto přemýšlet o úplně nových cestách, a jednou z nich byl právě gin. „Gin mi vždycky imponoval. Jeho chuť, vůně, tajemnost složení,” prozrazuje Robert. Na internetu tak započal bádání po tajích výroby ginu. Bádání, které se nakonec protáhlo na celé měsíce.

"To London With Love"

„Dočetl jsem se, jak obrovský boom gin zažívá v Anglii. Následně jsem narazil na možnosti návštěv různých destilérek, workshopů a školení. Tak jsem se sbalil a vyrazil do Anglie,” popisuje Robert.

Z cesty do svaté země ginu se vrátil nadšený. „Začal jsem objíždět místní výrobce, různé veletrhy. Ponořil jsem se do studia: bylinek a botaniky obecně, lihovarnictví, legislativních možností... A pak jsem prodal barák a koupil tohle,” usměje se Robert a rozhodí rukama okolo sebe.

Nacházíme se v místnosti o velikosti většího obývacího pokoje. Příjemně prosvětlenému, i když lehce chladnému prostoru vévodí nádherná měděná destilační kolona. „Ruční práce, sestavěná na míru. Byl to trochu boj, ale vyplatil se,” ukazuje Robert na jednu z destilačních věží, která nese umě vyrytý štítek s logem Little Urban Distillery.

Police na jedné straně místnosti obsadily stylové lahve. Tvar mají netradiční, v ruce drží dobře. K tomu povedená etiketa s “urban” městskými vzory a hrdlo zalité voskem. Lahev na pohled baví.

Na straně druhé několik řad tmavých sklenic jako vystřižených z prvorepublikového koloniálu. Každá nese název jiné byliny. „Na můj gin jich přijde dohromady třináct. Vyjmenovávat je ale všechny samozřejmě nebudu,” směje se Robert.

Kouzlo výroby ginu nám ale prozradil. Základ je jednoduchý: voda, velejemný líh, plody jalovce - tzv. jalovčinky, a pak oblíbená surovina milovníků vietnamské kuchyně - koriandr. Vše navíc už je jen vlastní invence.

Jackpot v testování

„Měl jsem vlastně ohromné štěstí. Opravdu jsem se bál, že kombinováním všech bylin a příměsí, které se mi zdály vhodné, strávím měsíce. Nestalo se. Tu pravou chuť jsem našel snad už na čtvrtý pokus,“ usmívá se Robert.

Přitom kombinací poměru a složení bylin jsou miliony. „Šel jsem tomu štěstí naproti opravdu poctivou přípravou. Měsíce studia se vyplatily,” dodává Robert.

Vyplatily se natolik, že se Robert rozhodl nezůstat jen u klasického London Dry Ginu, a dále experimentoval. „Vedle klasického London Dry dělám i Sloe gin, tedy trnkový gin, a Winter edition, trochu sladší paráda z černých jeřabin,” vyjmenuje Robert. Poté poklepe na malé dubové soudky, ve kterých se právě “koupe” první várka stařeného ginu. Gin od Little Urban destilérky tak jde naproti ročním obdobím i vkusu svých budoucích zákazníků.

 

U odborníků boduje

Konec řečí, jde se ochutnávat. Aroma brněnského Little Urban ginu je přirozené, po jalovci voní příjemně, ne však přehnaně. Chuť je alkoholově silná a velmi jemná zároveň. „Chutnal zatím každému, komu jsem nalil. Pozval jsem si už pár barmanů a odborníků na gastro, všichni si ho velmi chválili,” chlubí se oprávněně Robert.

To nejdůležitější vyšlo na jedničku: gin je skvělý. Robert Urbánek vsadil vše na jednu kartu, na odvážný plán, svou malou osobní rebelii. Díky tomu se může Brno pochlubit první rukodělnou destilérkou poctivého ginu v Česku. A stydět se za ni rozhodně nemusí.

TOMAS HRIVNAK PHOTOGRAPHYTOMAS HRIVNAK PHOTOGRAPHYAutor: Tomáš HrivňákAutor: Tomáš HrivňákAutor: Tomáš Hrivňák

Kam dál?

Legendární Brněnka a hladové okno na České končíLegendární Brněnka a hladové okno na České končí

Legendární Brněnka a hladové okno na České končí

čtvrtek, 4. října 2018, 17:16Zamčené dveře, zabedněná okna a udivené výrazy nepříjemně překvapených Brňanů. Nonstop Brněnka se...

Jihomoravské obce v průměru hospodaří hůře než obce ze zbytku republikyJihomoravské obce v průměru hospodaří hůře než obce ze zbytku republiky

Jihomoravské obce v průměru hospodaří hůře než obce ze zbytku republiky

čtvrtek, 4. října 2018, 11:07Obce v Jihomoravském kraji hospodařily v loňském roce hůře než obce ve většině ostatních krajů,...

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Co považují kandidáti za největší problémy Brna a jak je hodlají řešit?PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Co považují kandidáti za největší problémy Brna a jak je hodlají řešit?

PŘEDVOLEBNÍ KORIDA: Co považují kandidáti za největší problémy Brna a jak je hodlají řešit?

středa, 3. října 2018, 12:21Již o nadcházejícím víkendu se rozhodne o dalším směřování Brna na následující roky. Brňané si...

O čem píše Drbna.cz

Jeden z jihočeských policistů, kterého vyšetřovala GIBS, spáchal sebevražduJeden z jihočeských policistů, kterého vyšetřovala GIBS, spáchal sebevraždu

Jeden z jihočeských policistů, kterého vyšetřovala GIBS, spáchal sebevraždu

Dnes, 14:53Jeden z jihočeských policistů, které od září stíhá Generální inspekce bezpečnostních souborů kvůli...

Otec věřil, že ho můj bratr udal, uvedl Rath ve sporu o závěťOtec věřil, že ho můj bratr udal, uvedl Rath ve sporu o závěť

Otec věřil, že ho můj bratr udal, uvedl Rath ve sporu o závěť

Dnes, 14:46Bývalý středočeský hejtman David Rath trvá na pravosti závěti, kterou mu jeho otec Ratmír odkázal...

Číslo, které by nemělo chybět v mobilu každého lyžaře? 1210Číslo, které by nemělo chybět v mobilu každého lyžaře? 1210

Číslo, které by nemělo chybět v mobilu každého lyžaře? 1210

Dnes, 14:00Zimní sezona už běží, pro horskou službu začala 1. prosince. Záchranáři se připravují na své zásahy...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o