Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

Vaříme s Drbnou: Svíčková na pomerančích s chilli

sobota, 5. ledna 2013, 13:20

Pokud ještě netušíte, jakou ňamkou potěšit příbuzné či známé, mam pro vás zajímavý tip. Svíčkovou zná jistě každý a kdekdo ji připravuje jinak. Následující varianta tohoto typického českého jídla je ale trochu odlišná, klíčovými ingrediencemi jsou pomeranč a chilli papričky. Přeji vám dobrou chuť.

Ingredience

750 g - 1 kg hovězí svíčkově, 100 g slaniny pokrájené na úzké klínky, 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 150 g másla, 1 větší cibule, cukr, sůl, mleté chilli papričky, 1 - 2 bobkové listy,

5 kuliček nového koření, 5 - 10 kuliček barevného pepře, špetka zázvoru, špetka tymiánu, hořčice plnotučná (polévková lžíce), 1 malý pomeranč, oloupaný a nakrájený na kolečka, 1 citron nakrájený na kolečka, brusinky, hladká mouka na zahuštění, 250 g smetany.

Postup

Nakrájenou slaninou prošpikujeme očištěné maso. Zbylé nudličky slaniny pokrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a maso zprudka opečeme po všech stranách.

Vyjmeme maso, přidáme máslo, nastrouhanou zeleninu s nakrájenou cibulí a osmahneme. Vrátíme maso, přidáme veškeré koření, nakrájený pomeranč a hořčici, podlijeme nejlépe horkým vývarem nebo vodou a dusíme.

Opatrně s chilli papričkami, aby omáčka nebyla příliš ostrá. Maso se zeleninou můžeme dopékat i v troubě. Přitom maso poléváme neustále vodou, aby neoschlo. Měkké maso vyjmeme a pokrájíme na plátky.

Šťávu se zeleninou, ze které jsme vyndali především bobkové listy a nové koření, postavíme znovu na plotnu, zalijeme smetanou, do níž rozkvedláme mouku.

Pro chuť a barvu zkaramelizujeme lžíci cukru, přilijeme horkou vodou, povaříme a vlijeme do omáčky. Povaříme, rozmixujeme a svíčková je na světě.

Ke svíčkové podáváme obyčejný houskový knedlík s plátky citronu a brusinkový kompot. Můžeme přidat i kopeček šlehačky ve spreji.

Napsala Drahoslava Špátová

O čem píše Drbna.cz

ANKETA: Vláda se postavila proti volebnímu právu od 16 letANKETA: Vláda se postavila proti volebnímu právu od 16 let

ANKETA: Vláda se postavila proti volebnímu právu od 16 let

Dnes, 16:45Poslanecký návrh Starostů, podle něhož by komunální politiky směli volit lidé už od 16 let věku,...

Na hostivařské trati nastal další milník. Začala rekonstrukce železniční stanice Praha-VršoviceNa hostivařské trati nastal další milník. Začala rekonstrukce železniční stanice Praha-Vršovice

Na hostivařské trati nastal další milník. Začala rekonstrukce železniční stanice Praha-Vršovice

Dnes, 11:53Jeden z největších železničních projektů v zemi, čtyřmiliardová optimalizace traťového úseku z...

Kterým eshopům s potravinami se raději vyhnout? Upozorňuje na to web potravinářské inspekceKterým eshopům s potravinami se raději vyhnout? Upozorňuje na to web potravinářské inspekce

Kterým eshopům s potravinami se raději vyhnout? Upozorňuje na to web potravinářské inspekce

Dnes, 09:26Jak nakoupit potraviny a doplňky stravy snadno přes internet a přitom se nenapálit? To se snaží...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o