Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

Vaříme s Drbnou: Svíčková na pomerančích s chilli

sobota, 5. ledna 2013, 13:20

Pokud ještě netušíte, jakou ňamkou potěšit příbuzné či známé, mam pro vás zajímavý tip. Svíčkovou zná jistě každý a kdekdo ji připravuje jinak. Následující varianta tohoto typického českého jídla je ale trochu odlišná, klíčovými ingrediencemi jsou pomeranč a chilli papričky. Přeji vám dobrou chuť.

Ingredience

750 g - 1 kg hovězí svíčkově, 100 g slaniny pokrájené na úzké klínky, 400 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 150 g másla, 1 větší cibule, cukr, sůl, mleté chilli papričky, 1 - 2 bobkové listy,

5 kuliček nového koření, 5 - 10 kuliček barevného pepře, špetka zázvoru, špetka tymiánu, hořčice plnotučná (polévková lžíce), 1 malý pomeranč, oloupaný a nakrájený na kolečka, 1 citron nakrájený na kolečka, brusinky, hladká mouka na zahuštění, 250 g smetany.

Postup

Nakrájenou slaninou prošpikujeme očištěné maso. Zbylé nudličky slaniny pokrájíme na kostičky, vložíme do hrnce a maso zprudka opečeme po všech stranách.

Vyjmeme maso, přidáme máslo, nastrouhanou zeleninu s nakrájenou cibulí a osmahneme. Vrátíme maso, přidáme veškeré koření, nakrájený pomeranč a hořčici, podlijeme nejlépe horkým vývarem nebo vodou a dusíme.

Opatrně s chilli papričkami, aby omáčka nebyla příliš ostrá. Maso se zeleninou můžeme dopékat i v troubě. Přitom maso poléváme neustále vodou, aby neoschlo. Měkké maso vyjmeme a pokrájíme na plátky.

Šťávu se zeleninou, ze které jsme vyndali především bobkové listy a nové koření, postavíme znovu na plotnu, zalijeme smetanou, do níž rozkvedláme mouku.

Pro chuť a barvu zkaramelizujeme lžíci cukru, přilijeme horkou vodou, povaříme a vlijeme do omáčky. Povaříme, rozmixujeme a svíčková je na světě.

Ke svíčkové podáváme obyčejný houskový knedlík s plátky citronu a brusinkový kompot. Můžeme přidat i kopeček šlehačky ve spreji.

Napsala Drahoslava Špátová

Kam dál?

Informace o stavu ledu na Brněnské přehraděInformace o stavu ledu na Brněnské přehradě

Informace o stavu ledu na Brněnské přehradě

čtvrtek, 3. ledna 2013, 11:22V současné chvíli je led na Brněnské přehradě nevhodný k bruslení a k jakémukoliv dalšímu pohybu...

O čem píše Drbna.cz

V oblíbeném lyžařském středisku v Rakousku se srazilo pět kabinek lanovkyV oblíbeném lyžařském středisku v Rakousku se srazilo pět kabinek lanovky

V oblíbeném lyžařském středisku v Rakousku se srazilo pět kabinek lanovky

pondělí, 10. prosince 2018, 15:17Těšíte se na nadcházející lyžařskou sezónu? Oblíbenou destinací lyžařů z jižní Moravy je sousední...

Policie prověřuje zakázky pro Povodí LabePolicie prověřuje zakázky pro Povodí Labe

Policie prověřuje zakázky pro Povodí Labe

pondělí, 10. prosince 2018, 15:11Policie z Ústeckého kraje prověřuje zakázky pro státní podnik Povodí Labe se sídlem v Hradci...

Silné zimní bundy přidávají pár centimetrů, které snižují účinnost bezpečnostních pásůSilné zimní bundy přidávají pár centimetrů, které snižují účinnost bezpečnostních pásů

Silné zimní bundy přidávají pár centimetrů, které snižují účinnost bezpečnostních pásů

pondělí, 10. prosince 2018, 14:54Svrchní zimní oděv v kombinaci s bezpečnostními pásy není pro cestující to nejlepší řešení. Silné...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o