Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

Drbna ochutnala festivalové menu v restauraci La Bouchée

pátek, 1. února 2013, 11:22

Brno nabízí bohatý výběr restaurací zapojených do právě probíhajícího Grand restaurant festivalu, který v nejlepších českých restauracích představuje vrchol tradiční české a světové kuchyně. A Brněnská Drbna do jednoho z podniků vyrazila na ochutnávku osobně.

Všechna menu jsou dostupná na festivalovém webu, po online rezervaci a zaplacení fixní částky, v Brně a v Praze 600 Kč, v ostatních městech 550 Kč, jdete najisto.

Drbna si vybrala podnik La Bouchée [labušé], který je již tradiční součástí brněnské gastronomické scény. Tato restaurace obvykle hledá inspiraci ve francouzské kuchyni založené na špičkových českých surovinách a tento model se příjemně odrazil i v naší tříchodové večeři.

Restaurace je situována do historického sklepení činžovního domu v Údolní ulici. Je rozdělena do třech částí, které se lehce liší charakterem prostředí. Bohužel je přístup komplikován schodištěm a ani interiér restaurace se neobešel bez dalších schodů, takže rodiče s kočárkem nebo vozíčkáři mají návštěvu La Bouchée ztíženou.

Příjemná obsluha nás uvedla ke stolu blízko krbu a po dotazu zda budeme chtít k jídlu i víno, podnik nabízí sklenku ke každému chodu zdarma, následoval první chod, kterým byla tradiční francouzská mušlová polévka se slávkami a srdcovkami.

Tento chod je ve festivalovém pojetí nazýván mistrovským kouskem šéfkuchaře. Bohatá polévka byla příjemně silná a voněla po řapíkatém celeru, mořských plodech a kořenové zelenině.

Someliér vybral svěží Rýnský ryzlink z rodinného vinařství Čevela. I když jsme v jedné ze slávek narazili na pár zrnek písku, tak nás první chod potěšil a příjemně naladil.

Jako druhé jídlo byl na řadě chod zvaný Farmář a tradice. Tradičním jídlem se stal lanýž ze savojské kapusty plněný pomalu pečeným bio jehněčím z moravských Bílých Karpat s divokými houbami.

Kapustová kulička plná směsi masa a hub byla doprovázena kyselejším žloutkovým dipem a sladkou kaštanovou pěnou, které hodnotíme velice pozitivně, ale bylo jich jen maličko a rozhodně nestačily dochutit tu spoustu masa, kterou list kapusty skrýval.

Jehněčí bylo jemné a chuť hub jej příjemně rozvíjela, kapusty však bylo stejně jako omáček málo. Celkově nebylo toto jídlo takovým tahákem, jaký jsme čekali.

Víno bylo k jehněčímu samozřejmě červené a vybráno bylo Zweigeltrebe pozdní sběr z vinařství Kern. Po vynikajícím ryzlinku jsme však byli lehce zklamáni.

Třetím a oficiálně posledním chodem festivalového menu bylo nejlepší jídlo od maminky v podání šéfkuchaře restaurace La Bouchée - líčka z divočáka dušená s hruškami v červeném víně servírovaná s pálenými bramborovými pusinkami.

Hovězí líčka se stala oblíbenou součástí jídelních lístků "lepších" restaurací napříč celou zemí a tak jsme byli zvědavi, jak se s tímto mírným přetlakem vypořádá místní kuchyně.

Zvěřina byla příjemnou změnou, maso bylo výrazné a doměkka podušené a sladké a měkké plátky hrušek příjemně kontrastovaly se silnou omáčkou. Místo obvyklé bramborové kaše zde podávají plamenem opalované bramborové pusinky, které nám přišly jako dobrý nápad.

Jídlo bylo skutečným zlatým hřebem menu a tentokrát jej lépe podpořilo i víno – Pinot noir - výběr z hroznů z vinařství Proqin nás příjemně přenesl od nejlepšího jídla od maminky k bonusu v podobě Tarte aux pignons.

Koláček v provensálském stylu s kandovaným ovocem a kopečkem šlehaného crème fraîche připomínal něco mezi vánočním cukrovím a marokánkou. Piniové oříšky mu dodaly křupavost, kandované ovoce sladkost a šťavnatost, crème fraîche pak dal koláčku lehkost.

Bohužel objednané espresso a café lungo nedosahovaly kvality, kterou bychom očekávali.

Připravené festivalové menu celé koncepci nesoutěžní přehlídky toho nejlepšího z české gastronomie rozhodně ostudu neudělalo a přes drobné nedostatky jej můžeme vřele doporučit.

Grand restaurant festival probíhá až do 28. února a v restauracích je stále na únor dostatek míst k rezervaci.

Napsal Miroslav Toman

Festivalové menu v restauraci La BouchéeFestivalové menu v restauraci La BouchéeFestivalové menu v restauraci La BouchéeFestivalové menu v restauraci La BouchéeFestivalové menu v restauraci La BouchéeFestivalové menu v restauraci La Bouchée

O čem píše Drbna.cz

Fiala navrhl schůzku opozice kvůli posledním Zemanovým výrokůmFiala navrhl schůzku opozice kvůli posledním Zemanovým výrokům

Fiala navrhl schůzku opozice kvůli posledním Zemanovým výrokům

Dnes, 16:26Předseda ODS Petr Fiala navrhl šéfům ostatních opozičních stran s výjimkou SPD schůzku před úterním...

Teplota na Šumavě klesla k minus osmi stupňům, v platnosti je další výstrahaTeplota na Šumavě klesla k minus osmi stupňům, v platnosti je další výstraha

Teplota na Šumavě klesla k minus osmi stupňům, v platnosti je další výstraha

Dnes, 13:12Česká republika má za sebou další mrazivé ráno. Na Šumavě se rtuť teploměru zastavila na minus osmi...

Babiš považuje za zbytečnou diskusi, zda by podepsal aboliciBabiš považuje za zbytečnou diskusi, zda by podepsal abolici

Babiš považuje za zbytečnou diskusi, zda by podepsal abolici

Dnes, 11:22Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za zbytečnou diskusi, zda by pode požadavků ústavy podepsal...

© 2011 - 2019 TRIMA NEWS, s. r. o