Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

Podnik NOK NOK inspirovaly slavné filmové Pelíšky. Poctivá kuchyně z Čech, Moravy a Vídně se potkává v Brně

neděle, 26. března 2017, 20:19

V Zámečnické ulici na začátku února otevřela restaurace NOK NOK. Název podniku inspiroval slavný film Jana Hřebejka Pelíšky, kuchyni zase tradiční recepty, ve kterých se prolínají vlivy z Čech, Moravy i vídeňské gastronomie.

K jídlu se v NOK NOK točí tankový Pilsner Urquell. Podnik se stal osmi stým v Česku, který nejslavnější český ležák z tanku nabízí. A to přímo ze stěn restaurace, kde jsou tanky zavěšeny.

Scéna s Jindřiškou předčítající rozzuřenému Jiřímu Kodetovi o rozdílu mezi knedlíkem a "pravým vídeňským nokem", ale i anglické citoslovce pro klepání inspirovaly název brněnského podniku, který právě otevírá. Hosté NOK NOK si ale rozhodně nepochutnají jen na nocích. Šéfkuchař vaří tradiční kuchyni v moderním hávu. Domácí jsou i lokše a těstoviny. Masa a uzeniny dodává rodinná farma Němcových z Netína, své místní dodavatele NOK NOK pečlivě našel třeba i u sýrů.  

„Pracujeme výhradně s poctivými surovinami od místních dodavatelů a používáme tradiční recepty, které ale vždy doplníme moderním prvkem. To vše samozřejmě musí ve střední Evropě podtrhnout skvělé pivo, proto jsme se spojili s Plzeňským Prazdrojem. Pivo točíme z tanků zavěšených přímo v interiéru restaurace,“ shrnuje základy podniku Tomáš Pakosta, který NOK NOK otevřel společně s Milanem Pecinou a Martinem Plotěným.

Interiér restaurace navrhl architekt Jan Bouček, který zdi ozvláštnil citáty slavných osobností o jídle a pití. Nechybí tak výroky Wiliama Shakespeara, Karla Čapka. Tadeáše Hájka či například Sokrata. Interiér má také moderním koncept otevřené kuchyně „front cooking“. Kuchyně tak není ukrytá v zázemí restaurace, ale návštěvníci vidí z řady ze 130 míst kuchaři až pod ruce. „A kdo chce s kuchařem vést dialog nebo přímo ovlivňovat přípravu jídla „na míru“ podle vlastních požadavků, má k dispozici místa speciálně hned pod výdejním pultem u gastro stolu,“ dodává Pakosta. Na první pohled zaujme servis jídla, který má originální nápad – dobroty šéfkuchař servíruje na zmenšené dřevěné paletě z dubu.

Podávat se v NOK NOK budou tři typy menu. Pečlivě laděná „meníčka“ doplňuje nabídka speciální a také stálá. Na cenově přijatelném denním menu najdou hosté například líčka nebo koprovku. Speciální menu pasuje hlavně k pivu a zahrnuje například farmářské a sýrové palety pro více jedlíků servírované na dřevě. K tomu domácí pečivo. Na paletce se dobře vyjímají rovněž pečená žebra a další speciality ze stálé nabídky.

Perfektně pod dohledem jsou i pivní tanky naplněné Pilsner Urquell.   „Našim hostům jsme chtěli přiblížit cestu plzeňského ležáku na jejich stůl, proto je na jedné ze stěn restaurace detailně rozkreslený postup výroby piva. Poslední fázi - cestu z tanku přes výčep až na stůl - pak hosté vidí doslova na vlastní oči,“ vysvětluje Pakosta.

NOK NOK dalším brněnským projektem trojice spoluzakladatelů, prvním byl před dvaceti roky restaurant Valoria, který otevřel se svými společníky Milanem Pecinou a Martinem Plotěným. Valoria dnes patří k nejlepším brněnským restauracím a pravidelně se umisťuje na špičce nezávislých hodnocení včetně Maurerova gastronomického průvodce. Značka Valoria zároveň zastřešuje exkluzivní cateringové a produkční služby, na kterých stojí třeba Ples jako Brno, který je považovaný za vrchol brněnské plesové sezony.

A v případě NOK NOK mají Pakosta s Pecinou a Plotěným ambici být opět na špici mezi stylovými brněnskými hospodami. Připouštějí ale, že to v Brně už dávno není tak jednoduché. „Brno je dnes po gastronomické stránce jedním z nejprogresivnějších měst nejen v České republice, ale i v kontextu střední Evropy. Na jedné straně jsou tu extrémně kvalitní restaurace, na druhé straně řada podniků z této gastronomické módy těží. Pravda je, že hosté těch opravdu dobrých brněnských restaurací - a nezáleží na jejich konceptu nebo cílové skupině - jsou dnes extrémně nároční a pokud někdo v kvalitě poleví, velmi rychle to odhalí,“ uzavřel Pakosta.

O NOK NOK

Podnik sídlící v brněnské ulici Zámečnická jen pár kroků od náměstí Svobody. V Brně se vždy scházelo a prolínalo to nejlepší z Čech, Moravy a Vídně. A s touto myšlenkou - okořeněnou nápaditostí - v NOK NOK vaří.


SOUTĚŽ

Vyhrajte celovečerní útratu v NOK NOK zdarma pro vás i vaše přátele v hodnotě 3 tisíce korun! Co pro to udělat?

Pošlete fotku vlastnoručně připraveného pokrmu pro dvě a více osob na email soutez@brnenskadrbna.cz do středy 29.3. do 15 hodin odpoledne. Poté poběží na facebookové stránce Brněnské Drbny soutěž. Fotka, která bude mít v pondělí 3. 4. 2017 o půlnoci nejvíce lajků, vyhrává! 

Vítěz musí být zároveň fanouškem facebookových stránek Brněnské Drbny a restaurace NOK NOK.

*Soutěž není žádným způsobem sponzorována, podporována ani spravována společností Facebook a nijak s ní nesouvisí.

PR text

Kam dál?

Šlechtová: Praha a Brno mohou mít nový územní plán do roku 2020. Nemožné, oporuje AnderŠlechtová: Praha a Brno mohou mít nový územní plán do roku 2020. Nemožné, oporuje Ander

Šlechtová: Praha a Brno mohou mít nový územní plán do roku 2020. Nemožné, oporuje Ander

neděle, 26. března 2017, 18:57Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) věří, že Praha i Brno mohou stihnout...

Nejlepší výčepní v republice je z BrnaNejlepší výčepní v republice je z Brna

Nejlepší výčepní v republice je z Brna

neděle, 26. března 2017, 18:35Nejlepším výčepním piva Radegast je pro rok 2017 Dalibor Charvát z brněnské restaurace Tusto, který...

Dobrovolníci uklízejí toky na Moravě, zapojí se jich asi dva tisíceDobrovolníci uklízejí toky na Moravě, zapojí se jich asi dva tisíce

Dobrovolníci uklízejí toky na Moravě, zapojí se jich asi dva tisíce

neděle, 26. března 2017, 13:52Dobrovolníci začali o víkendu uklízet břehy řek a potoků na Moravě. Do akce, kterou čtvrtým rokem...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o