Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

Brněnská Drbna

DRBNA VAŘÍ: Malá dovolená, i když nikam nejedete

sobota, 25. srpna 2018, 07:00

Pusťte si do života nové chutě a udělejte si doma takovou malou dovolenou doplněnou o trochu Středozemí. Nakrájená čerstvá bagetka, grilované maso, k němu nějaký dobrý dip, salát a sklenička vychlazeného bílého vína. To je pro mě představa ideální letní večeře, ať už z grilu nebo připravené doma.

Dnes vám dám tip na dip, který je hrozně lehký a při pár obměnách uspokojí chutě každého. Základem je kvalitní bílý jogurt a čerstvé bylinky. Kamarádka Marťa dělá božský dip s čerstvým libečkem, u ní jsem ho ochutnala poprvé. U nás doma se chytil s pažitkou, petrželkou nebo třeba mátou a mít k dispozici libeček, věřím, že by uspěl také. Klidně bylinky kombinujte, přidejte kopr, nasekejte chilli, prostě cokoli, co máte rádi a na co máte chuť.

Na dip potřebujete
Kvalitní bílý jogurt
Bylinky dle své chuti
Sůl
Pepř
Olivový olej
Můžete a nemusíte doplnit o citronovou šťávu

Do jogurtu toho nebude moc potřeba, jak je poznat z počtu ingrediencí výše. Stačí vám sůl, pepř a troška olivového oleje na zjemnění, chcete-li, přidejte trošku šťávy vymačkané z citronu (jen malinko, ať nemáte dip moc kyselý). Bylinek tam nasekejte spoustu a dejte chladit, chutě se po chvíli v ledničce úžasně propojí a máte skvělou alternativu ke kupovaným prefabrikovaným omáčkám, ve kterých je víc prášku než v celé lékárně.

A co k dipům?

Jedno z oblíbených jídel, které se k dipům báječně hodí, chystá u nás doma chystá hlavně můj muž a jsou to řecké bifteki. Kdo neznáte mleté grilované hovězí plněné fetou, dochucené o svěží chuť citronové kůry, petrželky a čerstvé máty, rozhodně čtěte dál!

Na bifteki budete potřebovat:
500 gramů mletého hovězího masa (nejlépe hovězí přední)
balíček sýra feta
2 plátky toustového chleba bez kůrky
čerstvou mátu
hladkolistou petržel
oregano (klidně sušené)
citron
menší červenou cibuli
sůl
pepř
olivový olej
1 vejce
cca 80 ml vody

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fetu si nakrájejte na centimetrové kostičky o délce zhruba 5 cm. Cibulku nakrájejte na co nejjemněji, promíchejte s masem, přidejte kůru nastrouhanou z 1/3 citronu, nasekané bylinky, vejce, toustový chléb rozmočený ve vodě, osolte, opepřete a důkladně promíchejte. Rozdělte na cca 8-10 porcí, v namočených rukou si tvarujte placky, do kterých zabalíte fetu a tvořte menší šišky. Můžete nechat i placky podobné těm karbanátkovým, tam ale sýr nakrájejte na podlouhlé plátky. Pokud děláte na grilu, jednoduše grilujte nějakých 10-15 minut. Připravujete-li recept doma, rozpalte si pánev s olivovým olejem, všechny porce osmažte dozlatova a následně pečte v troubě vyhřáté na cca 190° C zhruba 10 minut. 

Doplňte dipem, čerstvou bagetkou a třeba salátem z pečených paprik, který se báječně hodí k jakémukoli grilovanému masu nebo sýrům, a navíc je velmi jednoduchý na přípravu.

Salát z pečených paprik
4-5 kusů červených a žlutých paprik
olivový nebo klidně i slunečnicový olej
sůl
pepř
bylinky (s paprikami si rozumí bazalka, rozmarýn, tymián, oregano i čerstvá petrželka)

 

 

 

 

V případě, že papriky grilujete, nechejte je na grilu tak dlouho, až jim skoro úplně zčerná slupka. Pokud připravujete v troubě, pečte je cca 20 minut pod grilem nebo na horkovzduch na cca 180° C, opět skoro do černa. Až vychladnou, slupku oloupejte a papriky nakrájejte na proužky, zalijte pár lžícemi oleje, dochuťte solí, pepřem a bylinkami a dejte na chvíli vychladit do ledničky.

Napsal(a) Drbna foodblogerka

Štítky recepty, drbna vaří

Kam dál?

Test plnotučných hořčic ukázal, že obsahují méně éček než za totalityTest plnotučných hořčic ukázal, že obsahují méně éček než za totality

Test plnotučných hořčic ukázal, že obsahují méně éček než za totality

neděle, 19. srpna 2018, 10:01Tučná, masitá nebo nevýrazná jídla jsou rázem pikantnější, když se k nim přidá hořčice. K její...

DRBNA VAŘÍ: Co s kilem mirabelek? Do marmelády!DRBNA VAŘÍ: Co s kilem mirabelek? Do marmelády!

DRBNA VAŘÍ: Co s kilem mirabelek? Do marmelády!

sobota, 28. července 2018, 09:18Vzpomínám si na jednu moji skvělou profesorku, která strávila kus svého života na cestách s...

DRBNA RADILKA: Po evropských dálnicích svižně, bezpečně a bez pokutDRBNA RADILKA: Po evropských dálnicích svižně, bezpečně a bez pokut

DRBNA RADILKA: Po evropských dálnicích svižně, bezpečně a bez pokut

sobota, 14. července 2018, 08:00I letos vyrazí tisíce našich turistů na zahraniční dovolenou po vlastní ose. A přirozeně jak jinak...

O čem píše Drbna.cz

PLÁN ÚTĚKU: Jak přežít a nezbláznit sePLÁN ÚTĚKU: Jak přežít a nezbláznit se

PLÁN ÚTĚKU: Jak přežít a nezbláznit se

Dnes, 16:30Někdy si říkám, jak to tady zvládnu. Jsem v tom nejhorším už půl roku, dva a půl roku ještě budu....

Zvíře v cirkusu je bráno jako poklad, o který se pečuje, říká veterinářZvíře v cirkusu je bráno jako poklad, o který se pečuje, říká veterinář

Zvíře v cirkusu je bráno jako poklad, o který se pečuje, říká veterinář

Dnes, 16:19Majitelé cirkusů považují zvířata za poklad, o který se řádně starají a pečují o ně, řekl veterinář...

Končí sbírky pro Dominika, Vanesu i Lukáše, přispět můžete do konce rokuKončí sbírky pro Dominika, Vanesu i Lukáše, přispět můžete do konce roku

Končí sbírky pro Dominika, Vanesu i Lukáše, přispět můžete do konce roku

Dnes, 07:24S koncem roku bude ukončena i možnost přispět na sbírky pořádané městem Česká Lípa. Ve sbírkách...

© 2011 - 2018 TRIMA NEWS, s. r. o