Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Před devadesáti lety se narodil kyjovský fotograf Miroslav Tichý. Samotářský voyeur, který dobyl svět

Fotograf Miroslav Tichý se narodil 20. listopadu 1926 a v České republice byl dlouhé roky opomíjen. Umělec působící dojmem podivína a pověstí blázna strávil většinu života v ústraní v Kyjově. Chodil po městě, nakukoval za plot plovárny a tajně fotil ženy a dívky všeho věku. Paradoxně díky němu pak tyto dívky dobyly svět.

Svébytným dílem byly přitom už jeho fotoaparáty, které sestavoval z plechovek, pivních zátek, roliček od toaletního papíru nebo skel z brýlí.

K formální dokonalosti měly daleko i Tichého fotografie. Nezaostřené, přeexponované či podexponované snímky zobrazují ženy všech druhů - kolemjdoucí, koupající se a opalující se, obyčejné kyjovské dívky, ženy z domácnosti i prostitutky a divoké tanečnice. Pro kyjovského fotografa se nemusíme bát použít označení voyeur, pracoval s fotoaparátem schovaným pod oblečením. Dívky fotil v určitém okamžiku, bez pohledu do hledáčku a bez ostření. Sám Tichý navíc o své fotky nijak nedbal, nechával je napospas myším a plísni. Jeho neostré a často poškozené či úmyslně poškrábané snímky však od 90. let zaujaly odbornou veřejnost v zahraničí.

Jeho výstavy navštívily Paříž, New York, Londýn a další světová města. Vůbec první výstava se konala v roce 2004 ve španělské Seville. Poté procestovala svět a až o dva roky později spatřila poprvé česká veřejnost veřejně Tichého díla v Brně.

Odborníky od té doby Tichý rozdělil na dva tábory. Jedni jeho dílo považují za nesmírně autentické, byť skandální ztvárnění přítomnosti okamžiku, druzí jeho proslavení připisují pouhé šikovně zvládnuté kurátorské manipulaci.

Zvýšený zájem médií a sběratelů o jeho dílo v něm však začal vyvolávat pocit ohrožení. Ke konci života zůstal už zcela odkázaný na pomoc přátel a sousedů. Zemřel 12. dubna 2011 a jeho snímky začaly nabírat na ceně. V aukcích se dnes jednotlivé Tichého fotografie prodávají za desítky tisíc korun.

Zdroj: Tichyfotoklub.cz, ČTK

Štítky Miroslav Tichý, fotograf, Česko, Kyjov, voyeurismus, Paříž, Londýn, New York

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před devadesáti lety se narodil kyjovský fotograf Miroslav Tichý. Samotářský voyeur, který dobyl svět  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.